Η Πόλη της Θεσσαλονίκης

Από την Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στους Ρωμαίους και στον Γαλέριο.

Από Συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου, σε κοσμοπολίτικο κέντρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μέσα στους αιώνες η Θεσσαλονίκη άλλαξε ονόματα και χέρια αλλά ποτέ αξία. Πάντα διάσημη αλλά ποτέ πρώτη, έχει καταφέρει να κρατήσει τον ρομαντισμό της σαν μία πόλη που δεν απογοητεύει. Tώρα, κάτι παραπάνω από 100 χρόνια μετά και μερικές παραπάνω δυσκολίες απ’ ότι θα άντεχε κάθε άλλο μέρος, η Θεσσαλονίκη έχει ακόμα την αναγνώριση ενός πολιτιστικού κέντρου για όλη την Ευρώπη.

Κάνε μια βόλτα στην Πόλη. Άκους το ρυθμό της. Οι «βυθισμένες» εκκλησίες, τα κρυμμένα αρχαία ανάμεσα στις ογκώδεις και άχρωμες πολυκατοικίες του ‘50, ακόμα και το περιβόητο ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης θα σου θυμίσουν ότι αυτή η πόλη έμαθε να χτίζεται πάνω στα συντρίμμια της.

Άνοιξε τα φτερά σου και παρατήρησε την από ψηλά. Θα δεις σύνορα νοητά. Συντηρούμενα από ανθρώπους που ακόμα θυμούνται την ιστορία τους, ανθρώπους που όσο και να μην το παραδέχονται, αναγνωρίζουν ότι μόνο εδώ μπορούν να επιβιώσουν οι παραδόσεις τους.

Και όμως κάτι ξεχωρίζει: το κέντρο. Ένα μέρος που δεν κοιμάται ούτε τις ποιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Η διασκέδαση έχει εμποτιστεί στην ουσία της πόλης. Πολυόροφα κτήρια που καταλήγουν σε μικρά μπαράκια και αυτό-οργανωμένους χώρους κρύβουν τον ήλιο από τα λαμπερά και καλοδιακοσμημένα μαγαζιά. Εδώ ο «καλός» κόσμος σκουντάει στον δρόμο με τους «ενναλακτικούς»…

…εδώ κάθε σου βήμα πρέπει να έχει ρυθμό. Γιατί ο χορός που διαδραματίζεται στην Θεσσαλονίκη, είναι αργός, αρχαίος και σίγουρος. Αυτά τα ρομαντικά σοκάκια, έχουν δόντια, και κάποιες φορές νιώθεις μια καυτή ανάσα πιο κοντά από όσο θα ήθελες…